top of page

SAVAŞLAR İNSANLIĞIN GELİŞİMİNİ SAĞLAR MI?

Bu hafta kulüp toplantımızda savaşlar ve insanlığa olan etkilerini bir kaç farklı bakış açısı ile ele aldık.



Savaşlar İnsanlığa Ne Kadar Katkı Sağlamıştır Medeniyetin başlangıcından beri savaşlar ve insanlık ayrılmaz bir ikili olmuşlardır. Milyonlarca insan savaşlarda ölmüş, savaşlar çağları açıp çağları kapamışlardır. Peki savaşların milyarlarca ölü insan dışında medeniyete ne katkıları vardır?

  • -Medeniyetler savaÅŸlar sayesinde birbirleri ile tanışırlar, bu tanışma sonucunda kültürler harmanlanır ve geliÅŸir.

  • -SavaÅŸ dönemlerinde düşmana üstünlük saÄŸlama amacıyla kullanılabilecek araÅŸtırmalara devasa bütçeler ayrılır ve araÅŸtırmalar hızlanır, böylece savaÅŸ dönemlerinde olaÄŸanüstü sürelerde devrimsel teknolojiler ortaya çıkar.

  • -SavaÅŸlar savunma sanayisini destekler, savunma sanayi ekonomiyi diriltir.

  • -SavaÅŸlar tarihe yön verir, Irklar milletlere dönüşür.

Görüldüğü üzere savaşların insanlığa katkısı vardır. Fakat yıpratıcı savaşların insanlığa katkısından çok zararı vardır. Yıpratıcı savaşlar yüzünden insanlık milyonlarca insan ve binlerce insanlığı geliştirebilecek deha kaybetmiştir. Ülkeler yıpratıcı savaşlar sonrası sonrası büyük ekonomik krizler yaşamış, nitelikli ve niteliksiz iş gücünün önemli bir bölümünü kaybetmiştir. Hatta Kartacalılar ve Aztekler gibi değerli medeniyetler istilalar ve yağmalar sebebi ile tarihe gömülmüştür. Sonuç olarak savaşlar, insanlığı geliştirmiştir, medeniyetimizi ilerletmiş ve tarihe yön vermiştir fakat milyonlarca insanın potansiyellerini değerlendirememelerine sebep olmuştur..


UFUK TAN TEZER

bottom of page