top of page

KADIN OLMAK!


8 Mart Dünya Kadınlar gününü insan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır. Ancak dünya geneline baktığımızda hala kadınlara hak ettikleri hakların verilmediğini görmekteyiz. Bu yazımızda kadına yönelik tutumların nasıl değiştirilebileceğine dair çözüm önerilerini ele aldık.


Günümüzde kadına yönelik şiddette büyük artış var ve her gün haberlere konu oluyor. Bizce bunun öncelikli çözümü buna yönelik bir eğitimin verilebilmesi. Küçüklükten itibaren çocuklara iş hayatı, çocuk bakımı, ev işleri konusunda cinsiyet kalıpları olmaması gerektiğini öğretmek ve annenin de babanın da eşit söz sahibi olması gerektiği, tartışmalarda bile birbirlerine saygılı olmaları gerektiği öğretilirse bu bireyler gelecekte şiddetsiz bir ev ortamında yaşayabilirler. Devlet erkeklere de aile içi iletişim ve kadın hakları hakkında eğitim vermeli, şiddet gören kadınlar için de kadın sığınma evleri sayısını arttırıp onlara iş bulmalı ve ailedeki çocukların bakımına destek olmalı. Şiddet uygulayan zanlılar çoğunlukla tutuksuz yargılanmakta ve sadece uzaklaştırma cezası almakta. Eğer cezalar ağırlaştırılırsa bu daha caydırıcı olur ve şiddet büyük ölçüde azalır, insanlar bu suçun ciddiliğinin farkına varır.


ECE TANSUĞ-ASYA GÜLÇETİN


Günümüzde Türk kadınları ekonomik bağımsızlıklarını kazanmakta zorlanmaktadır. Kadınların yaşadığı ekonomik haksızlıkları üç bölüme ayırabiliriz. Eğitim-öğretim sırasında yaşadığı haksızlıklar, işe alım sürecinde yaşadığı haksızlıklar ve çalışırken yaşadığı haksızlıklar. Bunların önüne geçmek için üç tane çözüm önerimiz var.

1- Eğitim merkezleri: Kadınlara özel açılacak eğitim merkezleri sayesinde kadınlar eğitim hayatında yaşadıkları haksızlıkları kısmen de olsa telafi edebilecek ve kadınlarımız meslek sahibi olabilecek.

2- Kadın sendikaları: Kadınlarımız, kadın sendikaları sayesinde işe alım sürecinde çeşitli eşitsizliklere maruz kalmayacak ve hakkettikleri işlere girebilecekler. Kadın sendikaları aynı zamanda kadınlarımıza çalışırken de destek olacak ve emeklerinin karşılıklarını almalarına yardımcı olacaktır. 3- Kadın kooperatifleri: Kırsal alanda yaşayan kadınlarımız, kadın kooperatifleri sayesinde ekonomik bağımsızlıklarını kazanabilecek ve ülkemize katkıda bulunabileceklerdir. Bu önerilerimiz doğrultusunda kadınlarımızın ekonomik hayatlarında en az eşitsizliğe ulaşabileceklerine inanıyoruz.


SEVCAN SARIOK - UFUK TAN TEZER


KADIN

Kadın nedir?Kimdir kadın?Kadın, gerektiğinde bir anne kadar şefkatli, bir arkadaş kadar anlayışlı bazen de her ikisini de olabilen kimsedir. Bir toplum tarafından el üstünde tutulması gereken, asla küçümsenmemesi, hor görülmemesi gereken kişidir kadın. Evet, dışarıdan narin, çelimsiz görülebilir belki, ama kimse sanmamalıdır ki hiçbir şeyin üstesinden gelemez, aksine, her şeyin üstesinden gelebilen, her şeyin altından kalkabilecek kadar güçlü kimsedir kadın. Bildiğimiz gibi ülkemizde son zamanlarda kadına şiddet akıl alamayacak bir şiddette arttı. Güçlü kadınlarımız, susmak zorunda kalmaya, kendilerini koruyamamaya başladı! Nedendir peki bu? Kimdendir? Her geçen gün artmaya başlayan, kadınların gücünü, önemini unutturan zihniyettir! Dikkat ederseniz eğer, göreceksinizdir ki gelişmiş toplumlar, kadınlarını el üstünde tutanlar, onlara gözü gibi bakanlardır. Her geçen gün haberlerde görüyoruz, maalesef ki her gün en az bir kadın öldürülüyor, her gün! Her geçen gün biz güçlü kadınlarımızı kaybediyoruz. Ne yapmalıyız, nasıl önüne geçeceğiz bunun? Öncelikle gelecek nesillere kadın kavramını doğru bir şekilde aşılayacağız, ardından da kadınlarımıza korkmamayı öğretecek, güçlerinin farkına varmalarını sağlayacağız!


DENİZ ERSÖZ

bottom of page