top of page

Cryptocurrency nedir?

Cryptocurrency dijital paraya verilen isimdir. Normal paralarda, hesapları takip eden merkezi bir otorite

bulunur. Bu otorite genellikle bankalardır. Dijital paralarda ise merkezi bir otoriteye gerek yoktur. Blockchain isimi bir teknoloji sayesinde parayı satan, alan ve bulunduran tüm hesapların bilgisi herkese açıktır. Bu hesaplara dijital cüzdan adı verilir. İşin içinde bulunan karmaşık kriptografi nedeniyle güvenlidir ve sahtesini yapmak imkansızdır. Bu kullanılan kriptografi o kadar karmaşık ki onu yaratmak için çok fazla elektrik ve bilgisayar gücü kullanılır.

Geçmişi nedir?

İlk cryptocurrency 2009 yılında Satoshi Nakamoto isimli gerçek kimliği bilinmeyen birisi tarafından yaratılmış Bitcoindur. Hiçkimse Satoshi Nakamoto’nun gerçek kimliği hakkında hiçbir şey bilmiyor. Hatta tek insan yoksa grup olunduğu bile bilinmiyor ama tahminen Bitcoin sayesinde 50 milyar dollardan daha fazla bir servete sahip olmuştur. İlk dijital para olan Bitcoin 2009 yılında piyasaya çıkmıştır, eğer siz 2010 yılında 100TLlik bir Bitcoin alıp bu Bitcoini günümüze kadar satmamış olsaydınız bugün yaklaşık 40 milyon TLlik Bitcoin sahibi olurdunuz. Bitcoinun popülerliğin artması ve kullanımın yagınlaşması birçok dijital paranın daha ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Şu anda 7 dünyada 7800 den fazla cryptocurrency birimi vardır.

Nasıl Çalışır?

Cryptocurrencyler dijital cüzdan adı verilen hesaplarda saklanılır. Dijital cüzdanda, dijital paranın saklanmasını sağlayan teknolojiye blockchain adı verilir. Blockchain sayesinde dijital paranın izlediği yol ve tüm dijital cüzdanlarda bulunan para miktarı herkese açıktır. Bir alım satım sonrası dijital cüzdandaki para miktarının değişmesi için özel bir şifre gereklidir. Bu şifrenin bulunması çok işlem gücü gerektiren zor bir iştir. Bu işi, dijital para madencisi adı verilen kişilerin kurduğu bilgisayar sistemleri yapar. Dijital para madencileri şifreyi bulmaları karşılığında dijital para ile ödüllendirilirler. Bazı dijital para madencilerin harcadığı elektrik enerjisi büyük bir fabrikanın harcadığı elektrik enerjisinden fazladır. Aynı zamanda cüzdan adresi diye bir şey vardır, kripto para dünyasında biri paranızı transfer etmek isterse onlara cüzdan adresinizi vermeniz yeterlidir. Tıpkı gerçek dünyada olduğu gibi, iki cüzdan adresi asla aynı değildir..

DENÄ°Z ÅžENER


bottom of page