top of page

Bilim için her yol mübah mıdır?

Bu hafta Küçük Albert deneyini izledik ve bilimin etik değerler ile ilgili olan ilişkisini yeniden ele aldık. Yazılarımızda bu deney ve bilimin işlevine dair fikirlerimize yer verdik.




Bilimsel gelişmeler medeniyet duvarının tuğlalarıdır. Medeniyet duvarını örmemizi sağlayacak tuğlalara ulaşmak için yapılacak her türlü deney, gözlem ve araştırma yöntemleri etik kurallara bağlı kalınarak yapıldığı sürece sakıncalı değil, gereklidir.

UFUK TAN TEZER



Ben bilim için her yolun mübah olabileceği görüşüne katılmıyorum. Bilim ile ilgili yapılmış bir çalışma izledik. İzlediğimiz videoda psikiyatristler bebeğin yanına fare koyup bebek fareye dokunduğunda metalleri birbirine vurup ses çıkarıyorlardı ve bebek daha sonra tüylü ve beyaz olan her şeyi görünce ses çıkmasa bile ağlıyordu. Bu olay o bebekte travma yaratmış olsa da bence aşılabilir bir şey. Özellikle Nazi Kamplarında yapılan deneyleri , ölen ve yaralanan insanları düşününce bilim için her yol mübah değil. Bilim için her yol mübah olursa insanlığımızı kaybederiz.

ECE TANSUÄž



Bilimsel çalışmalar kesinlikle hayatımız için önem arz eder ancak bilim için yapılacak her şeyin mübah olduğu görüşüne kesinlikle katılmıyorum. Çünkü sonucunu bilmeden kendini riske atmak normal değildir. Deneylerde kişinin gönüllülüğü ne kadar ön planda tutulsa da, kişi psikolojik yönden iyi bir dönemde değilse yanlış kararlar alabilir ve bu kararlar onu ölüme bile sürükleyebilir. Fakat bilimin de bir yandan gelişmesi ve ilerlemesi için çeşitli deneyler yapılması gerekmektedir. Bu durumda ise deneye gönüllü olan kişinin durumunun araştırılması gerekmektedir.



SEVCAN SARIOK

bottom of page